Hoe ruikt aceton

Misschien een domme vraag, maar hoe ruikt aceton dan? Ik heb het wel even gegoogel maar dan vind ik fruitig. De adem en huid van iemand met diabetes kan naar aceton ruiken.

Daarbij komen afvalproducten vrij, die ruiken naar aceton. Het is niet altijd nodig een kind dat naar aceton ruikt thuis te houden. Mijn baas ruikt bij mij, midden op de dag een alcohollucht en verdenkt mij.

Hoe kan bij mij dan toch een alcohollucht geconstateerd worden?

De urine is dan donkergeel van kleur en ruikt sterker: een beetje metaalachtig. Wanneer de urine (en adem) een typische acetongeur heeft, betekent dit dat de bloedsuikerspiegel hoog is. Koorts kun je voelen en zien: Ik zie. De lucht van aceton treedt op bij een veranderde stofwisseling zoalsĀ . Ik ben dan ook de enige die dat ruikt. Bij diabetes kan je adem ook naar aceton ruiken trouwens.

Weet niet meer hoe het precies zit. Waarschijnlijk heb je wel eens gemerkt dat je zweet naar ammoniak ruikt. Lees hier wat de oorzaak hiervan is en hoe je deze nare geur kanĀ .