Ik heb smetvrees

Weet je niet zeker of je smetvrees hebt? Iemand die in een openbaar toilet een deurklink met een doekje vastpakt of zijn handen extra goed wast na aanraking met iets uit het . Als je smetvrees hebt dan kan je de hele dag dwangmatig bezig zijn met alles schoonmaken, zogenaamde virussen en bacteriën moeten het . Al een paar jaar krijg ik van mensen te horen dat ik geluk heb dat ik “alleen maar” smetvrees heb; op het forum herkennen leden dit . Als je smetvrees hebt, kun je dus regelmatig en grondig schoonmaken. Door schoon te maken verminder je je angst voor bacteriën op voorwerpen en objecten.

In een overvolle bus word je ingeklemd door tig mensen.

Ik kan er niets aan doen en daarom schaam ik me er niet meer voor. Maar jarenlang heb ik mij wél geschaamd. Poetsen, poetsen en nog eens poetsen. Als schoonmaken dwangmatig wordt, kan het zijn dat je last hebt van smetvrees.

Veel mensen zeggen tegen mij da tij smetvrees heb, me moeder word er soms gek van. Daarom ben ik benieuw heb ik nou smetvrees of niet? Smetvrees, ook wel mysofobie genoem is niet zozeer een fobie als wel een dwangstoornis en wordt gekenmerkt door dwangmatige handelingen en . Smetvrees is een obsessieve angst om vies te worden of besmet te raken. Heb je er last van, dan heb je allerlei reinigingsrituelen en vermijd je situaties die jij .

Bijna niemand in mijn omgeving weet het. Heb ik smetvrees als ik het liefst geen deurklinken aanraak, geen knoppen in de trein of . President-elect Donald Trump heeft zojuist gereageerd op de ‘golden showers’. Hij zegt ‘germaphobe’ te zijn, oftewel, meneer heeft smetvrees. Ik vind deurklinken, openbare banken, stoelen en andere dingen die veel door anderen wordt gebruikt heel erg vies, ik heb altijd een doekje bij . Ik ben nu en mijn smetvrees heb ik nu aardig overwonnen maar wel met . Anne-Sophie (36) kreeg last van smetvrees nadat haar baarmoeder operatief.

Ik was bang dat ze zouden denken: ‘Daar heb je haar weer! Smetvrees kan heel vervelend zijn, misschien heb je in eerste instantie niet door dat je last hebt van smetvrees, want je houdt gewoon je omgeving mooi . Voordat je de diagnose ‘smetvrees’ krijgt is er echt wel wat aan de hand. Je handen wassen nadat je rauw vlees hebt gesneden is een normale reactie.

Smetvrees en toch vies Niet dat ik opeens een smeerlap ben. Ik ga nooit naar bed voordat ik het fornuis, de gootsteen en het aanrecht heb gepoetst.